How to: een geslaagd sollicitatiegesprek voeren met een sollicitant

Ben je benieuwd wat je het beste kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek? Hieronder hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Deze kun je meenemen tijdens het volgende sollicitatiegesprek, zodat deze succesvol verloopt! 

1. Maak duidelijk wat je zoekt in de sollicitant tijdens het sollicitatiegesprek 

Bij een sollicitatiegesprek krijgt je een eerste indruk van de sollicitant, maar de sollicitant ook van jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk dat je het gesprek goed voorbereid. Onvoorbereid rond de tafel zitten komt immers onprofessioneel over en verminderd de kans op de juiste ‘match’.  

Als je niet weet waar je precies op zoek naar bent, hoe weet je dan of de sollicitant de geschikte kandidaat is? Stel dus vast welke kwaliteiten en ervaringen je belangrijk vindt voor de functie. Je kunt het bijvoorbeeld ook vragen aan de collega’s die veel met de nieuwe werknemer zouden samenwerken.  

2. Lees het CV van de sollicitant goed inhoudelijk door, maar laat een cv niet bepalend zijn 

Ga na wat de kwaliteiten zijn van de sollicitant en kijk naar zijn of haar werkervaring(en). Stel tijdens het sollicitatiegesprek ook vragen over wat zijn of haar sterke punten zijn en uit welke praktijkervaring(en) dat blijkt. Vraag ook aan de sollicitant wat zijn of haar minder sterke punten zijn. Heb je al een dataprofiel van jouw eigen werknemers? Dan kun je eventueel een Persoonlijk Profiel Analyse (PPA) of analyse overwegen om te kijken in hoeverre de sollicitant overeenkomt met goed presterende werknemers. Dit in combinatie met een cv geeft een dieper inzicht in de kandidaat.  

3. Stel de organisatie voor aan de sollicitant 

Als je erg enthousiast bent over de sollicitant, wil je uiteraard dat hij of zij kiest voor jouw bedrijf. Jouw Employer Branding heeft er al voor gezorgd dat de sollicitant geënthousiasmeerd is, mits je natuurlijk ook aandacht besteed aan Employer Branding. Doe je dit nog niet? Dan wordt het hoog tijd om hier mee te beginnen. Vergeet niet dat de huidige arbeidsmarkt erg krap is en sollicitanten vaak meerdere keuzes hebben. Des te aantrekkelijker jij jouw bedrijf maakt middels krachtige Employer Branding, des te enthousiaster jouw sollicitanten zullen worden. Dit maakt toekomstige sollicitatiegesprekken alleen maar makkelijker. Geef in het gesprek in ieder geval toelichting over de volgende onderwerpen: 

  • De waardepropositie; 
  • De Employee Value Proposition; 
  • De functiebeschrijving; 
  • De bedrijfscultuur; 
  • Eventuele doorgroeimogelijkheden; 
  • Arbeidsvoorwaarden. 

Het is de bedoeling dat de vacature al een goed beeld heeft geschetst over de onderwerpen. Tijdens het gesprek licht je dit verder toe. 

4. Stel gerichte vragen tijdens het sollicitatiegesprek 

Om duidelijk beeld te krijgen of de juiste kandidaat voor je staat, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. Aan het begin van het gesprek is het uiteraard goed om eerst kennismakingsvragen te stellen, maar ga daarna inhoudelijke vragen stellen. Tip: stel ook onverwachte vragen. Zo kun je gelijk zien hoe de kandidaat omgaat met onvoorziene situaties.  

Geef de kandidaat ook de ruimte om zelf vragen te stellen aan jou. Het gesprek moet een dialoog zijn en geen vragenbom.  

5. Voorkom dat je veel aan het woord bent 

Het kan voorkomen dat je veel vragen hebt en veel aan het uitleggen bent. De kandidaat kan dan niet veel aan het woord komen en zo kan je geen correct beeld krijgen van de kandidaat. Geef de kandidaat daarom de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Luisteren is dus heel belangrijk! 

6. Stel de kandidaat op zijn gemak tijdens het sollicitatiegesprek  

Vaak zijn kandidaten zenuwachtig voor het sollicitatiegesprek. Om het beste uit het gesprek te halen, is het verstandig om de sollicitant op zijn gemak te stellen. Laat weten hoe het gesprek zal verlopen en wat je van het gesprek verwacht. Zo weet de sollicitant wat hij of zij kan verwachten. Introduceer jezelf, het bedrijf en je collega(‘s) en leg uit wat jullie functies zijn. Zo krijg de sollicitant een beeld bij het gesprek. Zoals bij de vorige tip verteld, begin het gesprek met kennismakingsvragen. Zo start het gesprek luchtig. Meteen moeilijke vragen stellen kan de sollicitant nog nerveuzer maken.  

7. Vertel hoe het vervolgproces eruitziet 

Nadat het gesprek naar het einde toegaat, laat je aan de kandidaat weten wat de vervolgstappen zijn, wanneer hij of zij een terugkoppeling kan ontvangen en of er nog een of twee gesprekken nodig zijn. Laat daarbij de kandidaat niet aan het lijntje, maar wees eerlijk over wat hij of zij kan verwachten. Ook al is er geen ‘match’ tussen jouw bedrijf en de kandidaat, wijs de kandidaat altijd netjes af. Er is niets vervelender voor een sollicitant dan geen antwoord meer te ontvangen van het bedrijf waar hij of zij gesolliciteerd heeft. Het geeft daarnaast ook een slecht beeld van jouw bedrijf. En dat schaadt jouw Employer Branding! 

Meer lezen? Bekijk onze andere blogartikelen hier

Vrijblijvend informatie ontvangen? Plan een demo in!

Wil je personeel werven namens je eigen bedrijf zonder tussenkomst van een recruiter of uitzendbureau? Wij (video) bellen je graag op het moment van jouw voorkeur om te laten zien hoe het werkt.