Waarom samenwerken met studenten aantrekkelijk is!

Bedrijven zoeken in de praktijk vaak naar kandidaten met al enkele jaren werkervaring. Voor studenten en starters is het echter lastig om te voldoen aan deze veel voorkomende vereisten. Toch zijn er genoeg studenten die zelfs tijdens hun studie een meerwaarde kunnen leveren. Er zijn tegenwoordig al veel studenten die de toekomst niet op zich laten wachten en bijvoorbeeld freelancen naast hun studie. Ook stagiaires kunnen een meerwaarde leveren, wellicht is het zelfs je toekomstige manager. 

Frisse blik

Als organisatie wil je up-to-date blijven en op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen. Jongeren en daarmee ook studenten zijn vaak de eerste die nieuwe technologische ontwikkelingen testen, reviewen en omarmen. Kijk bijvoorbeeld naar social media platforms, deze groep is zonder twijfel het meest up-to-date over de ontwikkelingen en het gebruik ervan. Studenten geven een organisatie een frisse blik en creëren nieuwe inzichten.

Kennis

De gemiddelde Hogeschool werkt tegenwoordig met nieuwe en innovatieve modellen. Ook hangen theorie en praktijk tegenwoordig veel nauwer samen en studenten voeren projecten vaak in de praktijk uit. Commerciële studenten werken volgens het zogeheten Business Model Canvas en de rode draad van veel opleidingen is gebaseerd op snel en juist inspelen op veranderingen. Studenten nemen hierdoor veel kennis en zelfs ervaring mee vanuit hun opleiding. Inhoudelijk hebben vakken tegenwoordig veel praktische aspecten, hierdoor past een student de theorie al vaak in de praktijk toe. Dit allemaal gecombineerd met de innovatieve geest van studenten maakt het samenwerken met studenten absoluut aantrekkelijk.

Kosten

Voor ervaring betaal je en daarom ontvangt een starter een start salaris en zit een ervaren werknemer in een hogere schaal. Een gebrek aan jarenlange ervaring betekent echter nog niet dat een student of starter niet geschikt is voor jouw opdracht of vacature. Je kunt flink besparen op uurkosten door samen te werken met Young Professionals, zoals wij deze groep noemen. Als we kijken naar de freelance sector dan vraagt een ervaren freelance Graphic Designer al gauw tussen de €45,- en €55,- per uur. Een ervaren Developer vraagt al gauw meer dan €70,- per uur. Er zijn echter genoeg Young Professionals die over voldoende kennis en ervaring beschikken om jou verder te helpen, maar dan tegen lagere tarieven. 

Toekomstig personeel

Het faciliteren van stageplaatsen en het werken met stagiaires heeft een minder goede reputatie . Dit komt omdat sommige bedrijven direct willen dat een stagiair presteert als een werknemer. Sommige bedrijven zien goede begeleiding helaas als een moeite. Een nieuwe werknemer kan soms net zo onbekend zijn met de bedrijfsvoering als een stagiair. Dezelfde stagiair kan wél jouw toekomstige top werknemer worden. Dit principe geldt overigens ook voor het faciliteren van bijbanen voor studenten waarin zij kunnen doorgroeien ná het behalen van een diploma. Voor bedrijven is kwalitatief personeel schaars en daarom is investeren in studenten een lange-termijn investering. Tip: kijk eens naar de grote corporates en top 500 bedrijven, die hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in talentpools en stage programma’s. Zij begrijpen heel goed dat de volgende generatie top werknemers al het beste in een vroeg stadium binnen gehaald kunnen worden.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogartikelen hier